Bundung Lower Basicschool

Bundung Lower Basicschool
Bundung Lower Basicschool

Op deze basisschool zitten zo’n ongeveer 4400 kinderen! Omdat de school te groot werd hebben ze hem in tweeën gesplitst. 

Wat ons opviel was dat het een super groot complex is, maar met erg weinig voorzieningen. Klaslokalen zijn verouderd en ook qua lesmaterialen is er niks. Ook het onderhoud van de school is heel slecht. 

Bundung Lower Basicschool

Wat is er al bereikt?

Computerlokaal

De eerste keer toen wij op de school waren schrokken wij ervan hoe de computerlokalen eruit zagen. De computers waren zo oud dat ze nog op flopjes draaide en 2/3 deed het al niet meer. D.m.v. gedoneerde computers uit het bedrijfsleven in Nederland hebben we een heel nieuw computerlokaal kunnen realiseren. Ook computerlessen zijn we begonnen, te beginnen met wat is een muis en wat is een scherm!

Schooltuintjes

Er is een een groot stuk land waar door de school weinig mee gedaan werd. Dit vonden wij zonde en hebben samen met het schoolhoofd gekeken naar wat we ermee konden gaan doen. Na een aantal proeven te hebben gedaan met zaden is het gelukt samen met de tuinman van de school om schooltuintjes te creëren. De school wilt graag dat de kinderen leren gewassen te verbouwen zodat ze dit later kunnen gebruiken, ook willen ze het voedsel gebruiken om maaltijden te maken op school.

Schoolmaterialen

Dit gaat vooral om schriften en pennen. De kinderen op deze school schreven met meerdere kinderen in 1 schriftje maar ook met potlood zodat ze het konden uitgummen. Nu heeft elk kind zijn eigen schrift en pen en kunnen ze wanneer deze vol is een nieuwe pakken.

Wat is er nog meer gedaan?

Ons eerste bezoek aan de school

De eerste keer dat wij op deze school kwamen waren ze er niet op voorbereid en zeker de kinderen niet! Rennend kwamen ze naar ons toe en gingen steeds aan ons haar en huid zitten. Een blanke huid hebben ze bijna nooit gezien en al hun haar zijn pruiken, dus dat dachten ze bij ons ook! De eerste keer hebben we nog geen goederen meegenomen maar alleen goed gesprek gehad met het schoolhoofd Isatou Abdoulie Jallow. We gaven aan dat we later die week terug zouden komen met de spullen. Hier waren ze zo blij mee dat ze een ceremonie voor ons zouden houden en de tv en krant waren ook uitgenodigd! Toen we terug gingen naar de auto hadden alle 4400 kinderen pauze en die waren zo enthousiast dat ze ons allemaal wilde uitzwaaien en ons een handje geven. Jullie raden het al dit kunnen wij niet bij alle 4400 kinderen doen dus werden we terug begeleid naar de auto!

lesMATERIAlen brengen

Later in de week hebben we de lesmaterialen gehaald en het klopte wat ze aangaven. De krant was uitgenodigd en we werden door alle kinderen toegezongen. Nu was het geen verrassing meer en alle kinderen zaten netjes op hun bankjes die ze buiten hadden gezet. Na het volkslied en een aantal andere liedjes werden we naar voren geroepen en kregen we allemaal een Afrikaans pak. We horden tenslotte nu bij de lokale bevolking vonden ze. Het is super leuk om te zien dat je deze mensen en vooral de kinderen zo gelukkig kan maken!