Never Again
Beeldjes

Never Again Gambia
Never Again Gambia

Het Never Again beeld staat voor de afschaffing van de slavernij in Gambia. Iedereen kent wel de beroemde serie Kunta Kinteh, dit speelde zich af in Gambia.
Het Never Again beeld staat op het vaste land bij het slaveneiland. 

Kunta Kinte

Wilt u ook een Never Again beeldje? Dat kan!

Wanneer u geinteresseerd bent in een Never Again beeldje kunt u ons een mail sturen. De beeldjes zijn ongeveer 15 cm en kosten €20,00 exclusief verzendkosten. De opbrengsten van deze beeldjes gaan volledig naar het dorp van de houtsnijder. 

James Island Gambia

Geschiedenis

James Island is een werelderfgoed locatie in Gambia. Het eiland was Engels grondbezit en ze bouwden hier een fort.

Resten van dit oude fort zijn nog te bezichtigen en hier kan men de kleine ruimten goed zien waar de vele slaven verbleven nadat ze gevangen waren genomen en voordat ze de grote wereldreis over zee moesten doorstaan. Het kleine eiland ligt in het midden van de Gambia rivier, tegenover Albreda. Maar Albreda was een Franse handelspost. James Island en Albreda wedijverden met elkaar, dit is nu nog te zien aan de kanonnen die er nog steeds staan, naar elkaar gericht.

 

Later kwam Albreda onder Engels bestuur en werd het de plek voor slaven om hun vrijheid weer terug te eisen, door de vlaggenmast op het dorpsplein te bereiken. Op James Island heeft Kunta Kinte 15 dagen vastgezeten voordat hij overgebracht werd naar Georgetown waar hij vervoerd werd naar Amerika. Kunta Kinte leefde zelf in het dorpje Juffereh wat heel dicht bij het eiland ligt.

 

Het onstaan van de beeldjes

Toen wij bij James Island weer terug op het vaste land kwamen na zoveel indrukken van het slaveneiland wilde wij eigen een souvenir kopen die symbool hiervoor stond.

Bij de stalletjes wezen kijken, maar helaas het beeld was nergens te koop! Omdat wij vonden dat dit het symbool was voor de afschaffing van de slavernij in Gambia zijn wij samen met een lokale houtsnijder uit Birkama de beeldje gaan maken.

James Island Gambia

Collective

Collective heeft De Wereld Voor Kinderen benaderd en gaf aan dat ze 100 stuks van de Neve Again beeldjes wilde hebben. Deze beeldjes gingen ze gebruiken voor hun kerst / relatie geschenken. Het geld wat we hiermee hebben opgehaald is 100% naar onze projecten in Gambia gegaan.